2013. február 9., szombat

Az E-vitamin

    Az E-vitamin zsírban oldódik, ezért a szervezet viszonylag hosszabb ideig képes elraktározni a zsírszövetekben és a májban. Csak kevés élelmiszerben található meg, és azok is általában magas zsírtartalmúak, így azok akik alacsony zsírtartalmú diétán vannak, mint pl. a testépítők, valószínűleg nem jutnak megfelelő mennyiséghez. Nekik ajánlott az E-vitamin táplálékkiegészítő formájában történő bevitele.
A búzacsíra könnyen pótolni tudja a vitaminhiányunkat

Miért fontos szervezetünknek?

     Az E-vitamin egyik legfontosabb szerepe a sejthártya védelme. Ezenkívül segít a szervezetnek a szelén és a K-vitamin felszívódásában. Az E-vitamin elsősorban antioxidáns hatása miatt fontos, mert segít semlegesíteni a sejteket károsító szabad gyököket. A sejthártya védelmében betöltött szerepe miatt az E-vitamin megelőzheti a rák kialakulását. Erről mind a mai napig széleskörű vita folyik orvosi körökben, hiszen egy egyszerű, a táplálkozásból bevihető anyagról állítják, hogy képes megelőzni egy gyógyíthatatlannak tartott betegséget.

    Az E-vitamin továbbá védhet olyan szív- és érrendszeri betegségekkel szemben, mint az infarktus és a szélütés. Mindezt úgy éri el, hogy csökkenti a koleszterin káros hatásait és megelőzi a vérrögök kialakulását. C-vitaminnal együtt szedve meggátolhatja az érelmeszesedés kialakulását is.
 

Mennyi szükséges?

    Férfiaknak 10 mg, nőknek 8 mg a napi ajánlott mennyiség. 100-300 mg-nál kevesebb E-vitamin bevitele idegi károsodást eredményezhet, és csökkenti a vörös vértestek élettartamát. 

Az E-vitamin forrásai

    Természetes forrásai az olajos magvak. A búzacsíra kimondottan gazdag E-vitamin forrás: 2 evőkanál 40 mg E-vitamint tartalmaz. Napraforgó-, búzacsíra-, tökmag-, olíva-, kukoricaolaj, a búzacsíra és az egyéb gabonacsírák, a mogyoró, mandula, édes burgonya és a müzli. Az állati eredetű élelmiszerek közül a hús, a máj és a tojás tartalmaz jelentősebb mennyiségű vitamint.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése