Hogy az ízlelésért a nyelv különböző területei a felelősek, azt a tudósok már régen felismerték, most azonban közelebb kerültek annak megértéséhez, hogy miért különbözik egyes emberek ízlése. Ezzel pedig egy lépéssel közelebb kerültek a magas zsírtartalmú étrend okozta elhízás orvoslásához is.
Egy génvariáns okozza a különbséget
A Saint Louis-i orvosi egyetem kutatói azt vizsgálták, miért éreznek
bizonyos emberek zsírosabbnak egyes ételeket, míg mások vígan falatozzák
ugyanazt a sült csirkét vagy krumplit - anélkül, hogy zavarná őket az
étel zsiradéktartalma.
A kutatók azt feltételezték, hogy a CD36 nevű gén egy bizonyos mutációja egyeseket érzékenyebbé tesz a zsiradékok ízlelése iránt, míg másokat nem zavar az ételek összetétele.
Nada A. Abumrad a kutatásról
| -
Végső célunk, hogy megértsük: az, ahogyan a zsíros ízeket érezzük,
miként befolyásolja azt, hogy milyen ételeket választunk, és hogy ez
miképpen hat az egyes emberek zsírbevitelére - magyarázta doktor Nada A.
Abumrad, az elhízással foglalkozó Robert Atkins kutatóintézet tudósa. - Az egyik, amit a mostani kutatás során tisztáztunk, hogy az elfogyasztott zsiradék mennyisége befolyásolja a zsíros ízek érzékelését. Vagyis az, aki több zsíros ételt fogyaszt, kevésbé lesz érzékeny erre az ízre, ezért jóval nagyobb mennyiséget kell elfogyasztania belőle, hogy jóllakjon. |
Háttérben a CD36
Ám nem a már kialakult étrend az egyetlen, ami befolyásolja az
ízlelést. A tanulmány szerint azok, akiknél nagyobb mennyiségben fordul
elő a CD36-os fehérje, érzékenyebben reagálnak a zsíros ízre. A vizsgált
személyek közül az, akinek a szervezetében a legtöbb CD36 volt jelen,
nyolcszor olyan érzékeny volt a zsírra, mint az, akinek körülbelül
50%-kal kevesebb CD36 volt a szervezetében.
Háromcsészés kísérlet
A tudomány jelenlegi állása szerint a nyelven a négy alapízt - az
édest, a sóst, a keserűt és a savanyút - más-más területeken érezzük. A
zsíros íz nem tartozik az alapízek közé, a kutatók mégis úgy vélték,
hogy a CD36-os receptor segítségével az ember képes megállapítani pusztán az íz alapján bizonyos ételek zsírtartalmát.
Hogy elméletüket a gyakorlatban is igazolják, 21 olyan embert vontak be
egy kísérletbe, akiknek a testömegindexe 30 fölött volt - tehát
elhízottnak számítottak. Közülük néhányan olyan genetikai variánssal
rendelkeztek, ami nagyobb mennyiségű CD36 termelését engedte meg, míg
másoknál a CD36 szintje kifejezetten alacsony volt.
A vizsgált személyek három kis csészét kaptak: egy egyikben olaj volt, a
másik kettőben az olajhoz hasonló állagú, de zsírmentes anyag. Hogy a
színek és szagok ne befolyásolják a kísérletben résztvevőket, a szobát,
amiben a kutatás zajlott, piros színnel világították meg, és a
résztvevők csipeszt viseltek az orrukon. Miután mindhárom csésze
tartalmát megkóstolták, a kutatók arra kérték a résztvevőket, nevezzék
meg, melyik csésze tartalma különbözött a többiétől. A kísérletet több
alkalommal is megismételték, és azok, akiknek magasabb volt a CD36 szintje, sokkal nagyobb eséllyel ismerték fel az olajat.
Megváltoztatható az ízlés?
A kutatás mostani eredményei alapján tehát a kialakított étrend és a génvariáció együttesen befolyásolják
azt, hogy valakinél mekkora mennyiségű zsír elfogyasztása alakul ki a
jóllakottság érzése. Egy újabb kutatás során már megváltoztatták egerek
génállományát, akik ezután jóval kevesebb magas zsírtartalmú ételt ettek
az eléjük rakott táplálékból, mint korábban.
A kutatók szerint a gyakorlat a jövőben akár embereken is alkalmazható
lesz, így speciális étrenddel és gyógyszerrel befolyásolható lesz az
ízlés. A hizlaló táplálékokról maguktól fognak lemondani azok, akik most
még nem tudnak ellenállni a kalóriadús fogásoknak.
Forrás: Femina; Vital; Geriatrics
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése