2012. július 25., szerda

A C-vitamin

    A C-vitamin, más néven Aszkorbinsav angolul Ascorbic Acid mondhatni a legismertebb és a leggyakrabban használt vitamin. Habár a C-vitamin a skorbut ellen védő szerepérõl kapta tudományos nevét: aszkorbinsav, manapság már nem a súlyos vitaminhiányos állapotok megelőzésének és kezelésének, mint inkább antioxidáns, sejtvédő hatásának köszönheti.


    A C-vitamin vízben oldódó vitamin melyet legtöbb állat szervezete képes szintetizálni és ezen keresztül ellátni magát a szükséges mennyiséggel. A majom és a tengerimalac valamint az ember nem képes erre, ezért táplálék útján szükséges bevinnie a kívánt mennyiséget.

Miért fontos szervezetünknek?

  • Kollagén képződésben
  • Fogíny, vérerek, csontok és fogak megújulásában és gyógyulásában
  • Támogatja a szervezetben a vas felszívódását
  • Gyógyítja az égési sérüléseket, sebeket, fogínyvérzést
  • Gyorsítja a műtét utáni seb gyógyulását és a hegképződést
  • Csökkenti a vér koleszterinszintjét
  • Fokozza az immunrendszer működését
  • Véd a rákkeltő anyagok káros hatása ellen
  • Antioxidáns
  • Természetes hashajtó
  • Segíti a nátha megelőzést
  • Nem engedi a skorbut kialakulását

 

Mennyi szükséges?

    A napi minimális mennyiség 60 mg, ami mindössze annyira elegendő, hogy ne kapjon az ember skorbutot. Napi 60 mg bevitele alatt C-vitamin hiány lép fel. Aki dohányzik annak a napi szükséglete ennek sokszorosa. Kutatások alapján egy cigaretta elszívása 25-150 mg C-vitamint képes tönkretenni. Így könnyű kiszámolni, hogy a napi minimum egy dohányzó számára legalább 500 mg C-vitamin, de inkább ajánlott a napi 2.000-3000 mg bevitele.

    A természetes C-vitamin megtalálható citrusfélék gyümölcseiben mint pl. citrom, narancs, grapefruit, valamint bogyós növényekben, zöldség és főzelékfélékben, paradicsom, paprika, kelvirág, burgonya és még sok egyéb növény termésében. Magas C-vitamin tartalmú a csipkebogyó piros termése.

    A legjobb C-vitamin komplex készítmény amelyben bioflavonoidok, heszperidin és rutin is található. A C-vitamin érzékeny a főzésre, hőre, fényre, szén-monoxidra. Az Aszpirin (Aspirin) többszörösen felgyorsítja a C-vitamin kiürülését a szervezetből, amennyiben Aszpirint szed növelje a C-vitamin bevitelt.


 A C-vitamin forrásai

Természetes forrása megtalálható a citrusfélék gyümölcseiben, a bogyós termésekben, az zöld és leveles főzelékfélékben, a paradicsomban, a paprikában, a kelvirágban, a burgonyában, és az édes burgonyában.


    Gyógyszertárakban is vásárolható, viszont én ezt nem ajánlanám az ár/érték miatt. Keressünk testépítős webshopokat, ahol nagyon kedvező áron vásárolhatunk. Ezt a lehetőséget nem csak C-vitaminnál, bármely más étrendkiegészítőnél használjuk ki!


forrás: cvitamin

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése