2012. július 25., szerda

Az L-carnitin

     Sokan hallotuk már, hogy valaki edzéshez l-carnitin-t használ, azt állítja, így gyorsabban fog fogyni. Mi pontosan is az l-carnitin? Hogy lehetséges, hogy gyorsabban fogunk tőle fogyni? Káros a szervezetre? E kérdésekre továbbolvasva megkaphatjuk a válaszokat.




Az L-karnitint az energia szállítójaként is nevezhetjük, hiszen legfontosabb szerepe, hogy a hosszú szénláncú zsírsavakat átvigye az izomsejtek falán, a mitokondriumon keresztül. Az izomsejt belsejében ezek a zsírsavak elégnek, így energia szabadul fel, melyre a szervezetnek szüksége van. Ezt az égési folyamatot β-oxidációnak nevezik, mely már nem függ az L-karnitintól. Viszont az L-karnitin nélkül a zsírsavak nem kerülnének el arra a helyre, ahol energiává alakulhatnak, ezért szerepe igen jelentős. 

    Az L-karnitin egy olyan természetes anyag, melyet az emberi szervezetben és az állati, illetve növényi táplálékokban egyaránt megtalálunk. Az emberi szervezetben általában 20-25 gramm mennyiségben fordul elő, ennek legnagyobb százalékát a vázizomzat tartalmazza, körülbelül 19 grammot. De jelentős mennyiségben megtaláljuk ezt az anyagot a májban (0,65 gramm), a szívben (0,22 gramm) valamint a vesében is (0,06 gramm). Ezenkívül még kisebb mennyiségben tartalmazza az idegrendszer és a mellékherék is. Legnagyobb mennyiségben az állati eredetű táplálékokban találkozhatunk az L-karnitinnal. A vörös húsok, mint például a birka, a kecske, a juh és a sertés L-karnitin-tartalma a legmagasabb. Kilogrammonként körülbelül 21-30 grammot tartalmaznak ebből az anyagból. A fehér húsokban ezzel szemben mindössze körülbelül 0,1 grammot találhatunk. A növényi eredetű táplálékokban ennél még kevesebb van: maximum 0,03 gramm mennyiségben tartalmaznak L-karnitint.

    Az L-karnitin kémiai szerkezetét tekintve egy olyan aminosav származék, mely a második szénatomon egy hidroxi(OH) -csoportot tartalmaz. Szerkezetét először Krimberg írta le. A hidroxi-csoport térbeli elhelyezkedésétől függően beszélhetünk L-karnitinről, mely élettanilag egy igen fontos anyag. Ez az anyag biokémiai úton a szervezetben is képződik. Ellentéte a D-Karnitin, mely csak szintetikus úton állítható elő. Külső megjelenését tekintve az L-karnitin fehér kristályos anyag.

A napi 1 grammot (más adatok szerint a 3 g-ot) meghaladó fogyasztás halszagot okozhat, a bélbaktériumok karnitin bontása miatt, ekkor csökkentendő a bevitel. Toxikus hatásai nem ismertek, gyomor-bélrendszeri panaszok, hányás, hasmenés jelentkezhetnek nagy dózisok fogyasztásakor. Terhes és szoptató nők csak orvosi javaslata használják! Máj-, vese-, pajzsmirigy- és cukorbetegek szintén ne vagy csak orvosi javaslatra használják! Az l-karnitin fontos a szervezetnek és segít a fogyásban!

forrás: femina; shop.builder

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése