2012. július 25., szerda

Epres tiramisu

    A tiramisu olasz eredetű szó, átvitt értelmű jelentése „dobj fel”, ami a két koffeintartalmú összetevőre utal: a presszókávéra és a kakaóra. Ez az édesség viszonylag újnak számít, csak az 1980-as évek közepén terjedt el. A tiramisu ma már nem csak az olasz, de mindenféle éttermek egyik legnépszerűbb desszertjévé vált. 
    E sütemény egy különleges verzióját mutatnám be. Az elkészítése kicsinykét tér el az eredeti recepttől, de garantált siker!

Elkészítési idő: 30 perc
Adagok száma: 4 személy részére
"Szórjunk a tetejére egy kis pirított mandulát."

Hozzávalók

  • 15 dkg sütőmargarin
  • 2 dl 100%-os narancslé
  • 30 dkg babapiskóta
  • 12 evőkanál cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 35 dkg Mascarpone sajt
  • kakaópor
  • 70 dkg eper (télen mirelit megteszi, de nyáron lehetőleg friss legyen)

 

Elkészítés

Az epret (csak 40 dkg-ot!) megmossuk majd a narancslével, 3 evőkanál cukorral, és 1 vaníliás cukorral összeturmixoljuk. Egy külön tálban a krémhez a margarint, 6 evőkanál cukorral habosra verjük. A babapiskóta felét a narancsos eperben megáztatjuk (kb. 3 perc) és szép sorjában egy edénybe helyezzük őket. Ráöntünk egy réteg krémet, egyenletesen eloszlatjuk. Ráfektetünk még egy sor újabb beáztatott babapiskótát. A krém maradékát a tetejére kenjük. Szórjunk a tetejére egy kis pirított mandulát.
Tegyük be a hűtőbe, hogy jól lehűljön.
Készítsünk öntetet 1 csomag vaníliás cukor, 3 evőkanál cukor, illetve eper (30 dkg) összeturmixolásával. Ha hígabb öntetet szeretnénk, adjunk hozzá tejet, vagy vizet, bár én a tejet nem ajánlom.


Képek


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése