2012. augusztus 30., csütörtök

A rooibos tea

    A rooibush vagy rooibos teát a dél-afrikai bennszülöttek és az ott élő telepesek régóta fogyasztják a szervezet vízháztartásának javítására. A csak azon a tájon termō, de mára világszerte (nálunk is) elterjedt rooibos tea pótolja az alapvetō izommūködéshez és szívmūködéshez és szükséges folyadékot és ásványi anyagokat, amelyeket a sok izzadással elveszítünk.

  A vörös fokföldirekettye másnéven rooibos egy dél-afrikában őshonos cserje. Zsenge hajtásaiból készülő főzetét az ottani lakosság évszázadok óta issza kedvező élettani hatásai és finom íze miatt. Neve szó szerinti fordításban, afrikaans nyelven „vörös bokrot” jelent.

"Afrika lakosai eredetileg is kézzel szedték le a növényi részeket"


    A cserje nagyon meleg- és vízigényes, 1- 1,5 méter magasra nő, de visszavágják, majdnem harmadára. A termése vastag héjú, sárgásbarna színű, kemény magva van.

    A rooibostea alapanyagát a növényről annak 1-1,5 éves korában szedik le először. Zsenge hajtásait a nyári hónapokban szüretelik, mely kézzel történik. Afrika lakosai eredetileg is kézzel szedték le a növényi részeket, majd kőlapon összezúzták és hagyták megszáradni.
Évente nagyjából 8000 tonna rooibos teát állítanak elő>

Ma is zúzzák, aprítják, halmokba rakva fermentálják (erjesztik, csak úgy, mint a sört). A fermentálás során kapja meg jellegzetes vörös színét. A teát gőzöléssel sterilizálják, megszárítják, majd átrostálják, végezetül pedig csomagolják.

    Az 1700-as évektől van írásos feljegyzés európai használatáról, évszázadok óta jelen van az orvoslásban is. Nyugat-Európában a kilencvenes évek közepétől kezdve rohamosan terjed a fogyasztása, mert élvezeti teaként a modern életmód kitűnő kiegészítőjének bizonyult. A legnagyobb rooibostea-fogyasztók Németország, Hollandia, Japán és Amerika.
Koffeinmentes, ásványi anyagokban (kalcium, mangán, fluor, cink, magnézium, réz) gazdag, cserzőanyag-tartalma alacsony, antioxidáns tulajdonságánál fogva lassítja az élettani öregedést. Reggel élénkítő, nappal szomjoltó, este nyugtató hatása van!
Jellegzetes, frissítő íze a fekete teáénál édesebb, színe mélyvörös.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése