2012. augusztus 23., csütörtök

Üvegek sterilizálása

    Biztos tapasztaltuk már, hogy ha mondjuk befőttet, lekvárt, vagy szörpöt készítettünk, akkor sajnálatos módon rövid időn belül megromlott, felforrt. Bemutatok néhány módszert, hogy hogyan lehet teljesen tisztává varázsolni a befőttes üvegeinket, palackjainkat.
Vákuumos üvegben tovább elállhat az étel

    Sütő

Az üvegeket mosogatószerrel átmossuk, kiöblítjük, majd megvárjuk, amíg kiszáradnak. Egy tepsibe sorba állítjuk az üvegeket, illetve a hozzájuk tartozó fedeleket. 15-20 percre, 120-160 fokra betesszük őket. Figyeljünk arra, hogy nehogy túlmelegítsük a sütőt, ugyanis 180 fok tájékán elrepednek az üvegek! 

    Mosogatógép

Az elmosott üvegeket (szájjal lefele) az üres mosogatóba helyezzük, majd beállítjuk a szárító programot mosás nélkül, így a vízgőz sterilizálja az üvegeket.

    Mikró-hullámú sütő

Szerintem a legkényelmesebb és leggyorsabb módszer. Az üvegeket ez alkalommal is kitisztítjuk, leöblítjük és nedvesen a mikróba tesszük 1 percre. A mikró teljesítménye körülbelül 750W legyen.

    Fertőtlenítő tabletta

Boltokban pár száz forintért lehet vásárolni, ám az, hogy az ember elmegy megvenni, már is több idő, mint a többi módszer. A tabletták dobozán rajta van a felhasználási útmutató, azt kövessük. Vannak, akik szerint ez a módszer csak savanyúságok tárolására alkalmas, bár én ezt kétlem. 


 Vigyázzunk, nehogy a lekvár, szósz az üveg csavaros részére menjen, ugyanis innentől el kezd penészesedni az üveg tartalma.
 Ne érintsük meg az üvegek belső részeit, még konyharuhával se.

forrás: ikea

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése