2012. november 29., csütörtök

Aioli - Fokhagymás majonéz

    Az 1700-as években a francia területeken gyorsan elterjedt az aioli névre hallgató szósz. Alapja az olívaolaj, illetve a hagyma. A mai napig két fő iránya lett a szósznak, a Marseille-i és a Provanszál. A kettő között a különbség az, hogy a Marseille-i tartalmaz tojássárgáját, míg a Provanszál nem. Természetesen ahány ház, annyi szokás, tehát sok változata fejlődött ki. Nézzük a Marseille-i fajtát egy kis erős mustárral, mely enyhe aromát ad neki.

Elkészítési idő: 5 perc
Adag mérete: közepes tálka  
Marseille-i és Provanszál

 

Hozzávalók

  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 tojássárgája
  • 2,5 dl olivaolaj
  • 1 teáskanál erős mustár
  • citromlé
  • fehérbors
  • kiskanál só


Elkészítés

    A fokhagymagerezdeket préseljük ki, keverjük hozzá a tojássárgáját. Cseppenként adagolva keverjük bele az olívaolajat, hogy egyenletesen kerüljön mindenhova. Sóval, borssal, citromlével, illetve mustárral ízesítsük.


Tipp

Tálaljuk hamburgerrel, burgonyasalátával, pecsenyével vagy sültburgonyával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése