2013. január 16., szerda

Tojásfőzés

    Néhány alapvető trükk ismeretével felgyorsíthatjuk a tojásfőzést és minimumra csökkenthetjük az elrontás veszélyét. Összeírtam pár praktikát, némelyik segít egy-egy váratlan idegeskedést kiküszöbölni, másik jól jöhet, ha egyszerre sokat főzünk.
8-9 percnél nincs több értelme tovább főzni a tojást, csak egy szürke réteg keletkezik



A víz felforrását gyorsíthatjuk egy fedővel, ráadásul energiát is spórolunk. Elkerülhetjük a tojás héjjának megrepedését, ha a lobogó vízbe pár csepp ecetet csepegtetünk, illetve ha kanállal engedjük a vízbe a tojásokat.

A tojássárgája és a tojásfehéje határán szürkés elszineződés keletkezhet. Ezt megelőzhetjük, ha nem főzzük "túl" a tojást. Kapcsoljuk le a tüzet, amikor már lobog a víz és fedő alatt hagyva hagyjuk állni a forró vízben 10 percig.
Ha megfőtt a tojás tegyük hideg víz alá, így a fehérje kissé el fog válni a héjjától. Kicsit ütögessük a tojást egy lapos felülethez, és görgessük a két tenyerünkben. A héjja könnyen le fog jönni.

A lágy tojást 3 percig kell főzni, ez alatt a fehérje már be fog fátyolosodni. Körülbelül az 5. perc, amikor a sárgája éppen hogy lágy marad. A kemény tojás főzéséhez legalább 6 perc szükséges. Jogos a kérdés, hogy függ-e a tojás méretétől a főzési idő. Igen, függ tőle, de nem számottevő.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése