2012. december 15., szombat

A forrócsokoládé 10 törvénye


    Beköszöntött a tél. Ilyenkor szervezetünk lelassul, ösztönösen átáll tartalékoló helyzetbe. Sokunkat elönt a depresszió, a kedvtelenség, motiválatlanság. Nincs kedvünk elmenni otthonról, kimozdulni a hidegbe, inkább a meleg lakásba bezárkózunk. Egy idő után viszont szörnyen unalmas tud lenni, ha elfogynak a teendőink, minden filmünket megnéztük, kitakarítottunk (...). Készítsünk egy forró csokoládét, és üljünk le egy kicsit. Gondoljuk végig, hogy mi történt az év során, mi lesz a következő évben. Adjuk vendégeinknek a karácsonyi összejövetelen. Ha betartunk 10 törvényt, nagyon finomat tudunk készíteni.
Reszeljük meg csokoládéval a tejszínhabot!


1.
 Ne használjunk kakaóport, csak táblás csokoládét. Ezzel el tudjuk kerülni, hogy a csokoládé csomós legyen, ráadásul az állagán nem kell dolgoznunk.
2.
 Sötét csokoládét használjunk. Félédes, keserű, natúr. Mindegy melyik, de a kakaótartalma magas százalékú legyen, ezért lesz valódi csokoládé ízű, jobb, mint a tejjel higított.
3.
 Egy bögre tejre nagyjából 30 gramm csokoládét számoljunk. Próbáljuk meg számunkra eltalálni a legjobb tej-csokoládé arányt.
4.
 Magas zsírtartalmú tejjel igyuk, ettől lesz szép habja, emellett eltelített érzetet is nyújt.
5.
 Kerüljük el a fehér cukrot, és a rosszul oldódó édesítőszereket. Ha szükséges, helyettesítsük őket barna cukorral, mézzel, juharfacukorral, esetleg xilittel.
6.
 Melegítsük fel a tejet, benne a cukorral, ezután adjuk hozzá a széttört csokoládét. Így esélyünk sem lesz odaégetni.
7.
 Akkor adjuk hozzá a csokit, ha már buborékozik a tej. Ekkor adjuk hozzá a többi kiegészítőt, ízesítőt is. Például: fahéj, kardamom, chilipor, gyömbér, menta.
8.
 Kellemes, selymes állag eléréséhez szokás kukoricakeményítót belekeverni a forrócsokiba, bár ez magas kalóriatartalma miatt nem ajánlott fogyókúrázóknak.
9.
 A legmeglepőbb: só. Igen, tegyünk bele egy csipet sót. Igazán kiemeli az ízeket, garantáltan intenzívebb lesz.
10.
 Álmosság ellen adjunk hozzá 4-5 cl frissen főzött kávét. Hamar felfog dobni minket! Inkább otthon a meleg szobába bezárkózva próbáljuk meg átvészelni a téli estét? Álmosító gyanánt 4 cl rumot, Kahlua szirupot, whiskeyt adjunk hozzá


 Hozzávalók

  • 1 tábla 70%-os csokoládé
  • 8 dl 2,8%-os (vagy magassabb) tej
  • édesítőszer
  • kiegészítők

Tipp

Facsarjuk a tetejére egy narancsnak a héjját, így megszagoláskor kellemes aromát fogunk érezni. 
Fújjunk a bögrére tejszínhabot, majd szórjuk meg csokoládéreszelékkel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése