2012. december 24., hétfő

Zsiradékok


    A boltokban többféle zsiradékot tudunk venni, ám egyáltalán nem mindegy milyen célra fogjuk felhasználni, milyen hatással van az egészségünkre. A legnépszerűbbek a margarin, vaj, napraforgóolaj és az olívaolaj. Általános tévhit, hogy a margarin kőolaj származék, hiszen növényi nyersanyagból épül fel.
Zsiradékok
Már szobahőmérsékleten elkezd olvadni


Margarin

Körülbelül 80% zsírt és 20% vizet tartalmaz, melyben vitaminok, lecitin is van. Leggyakrabban növényi nyersanyagokból állítják elő, mint például napraforgóolaj, szójaolaj, kukoricaolaj. Mivel állaga kenhető, és olvadáspontja alacsony (30°C), ezért előszeretettel használják süteményekhez. A dobozos margarinok hűtőben tárolás után is kenhetők, a kocka csomagolásúakkal szemben. Növényi margarinban csak is növényi eredetű zsiradékot találunk, ezzel szemben a fogyókúrásak nagyobb mértékben tartalmaznak többszörösen telített zsírsavakat.


Vaj

Minimum 82% zsírt és legfeljebb 16% vizet tartalmaz. Ellenkezően a margarinnal, hűtőszekrényben megkeményedik, ezért melegítenünk kell a kenhető állag eléréséhez. Európában és Magyarországon tehéntejből állítják elő, tejfölből vagy tejszínből készítik.


Növényi olaj

Az olajat szójababból, napraforgóból, illetve olívabogyóból vonják ki. A legtöbb olaj befolyásolja az ételek ízét, ezért ajánlatos semleges ízű feliratút választani. Kelt tészta készítésekor használják.


Fehér zsiradék

100%-os növényi zsiradékból készül. A kókuszzsír fehér színű, semleges ízű, kiválóan alkalmas  sütemények bevonatához. Már szobahőmérsékleten elkezd olvadni. Közepes hosszúságú szénláncok alkotják, így nem igényel enzimeket a lebontáshoz. Szűz (kókusz illatú) és szűrt (semleges ízű) közül választhatunk a boltokban. Konyhai felhasználáson kívül segít a haj fényességét megőrizni, illetve segíthet a fogyásban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése