Egy német orvos, Werner Kollath fejlesztette ki, elmondásai alapján minden meg van benne, ami a nap elkezdéséhez szükséges, szénhidrátok, olajok, vitaminok. Másik nagy előnye, hogy megunhatatlan, mivel az idénygyümölcs miatt állandóan változtathatjuk az ízét. Csak pozitív hatásai vannak: nem terhelődik túl a gyomor, körülbelül 4 órán keresztül nincs éhségérzetünk, méregtelenít...
Hozzávalók
- 3-4 dkg búza vagy zabpehely vagy rozspehely
- 1,5 dkg aszalt gyümölcs (füge, ananász, datolya, mazsola, barack...)
- 10 dkg idénygyümölcs (alma, cseresznye, eper, szilva...)
- Kiskanál méz
- 1-2 kanál facsart citromlé
- Dió vagy mandula (esetleg szezámmag, lenmag, mák)
- Kiskanál lenmagolaj
Elkészítés
Még az este folyamán körülbelül 1 deciliter vízbe tegyük bele a zabpelyhet. Hagyjuk egész éjszakára állni, ezalatt elkezd erjedni, és a kémiai folyamatok beindulnak. Gusztustalanul hangozhat, de ennek tudható be a reggeli tápértéke. Úgyszintén este áztassunk be az aszalt gyümölcsöt. Reggel a
kettőt öntsük össze egy edénybe, és reszeljük bele az idénygyümölcsöt. Jelen esetben én almát fogok használni. Adjuk hozzá a mézet, a felaprózott mandulát, majd a citromlevet. A lenmagolaj opcionális, mivel van, aki nem szerint elrontja az egész reggeli ízét.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése