Két típusú lelhető fel itthon: a kisebb levelű afrikai, melynek levelében kámfor van; illetve a nagyobb levelű dél-afrikai. Kellemes, fanyar illatú illóolajat és C-vitamint tartalmaz.
Felhasználása igen széleskörű: szószokhoz, pácokhoz, sajáláthoz, teához, levesekhez, sültekhez közkedvelt. A friss bazsalikom az olasz konyhának alapfűszere. Gyakran díszítik vele az ételt vagy a tányért. Ízét különösen kiemeli a citrom és fokhagyma.
Levelei tápanyagban gazdagok |
A szervezetre nyugtató hatással van, javítja az emésztést, vizelethajtó, köhögés csillapító. Alkoholos kivonata a sebgyógyító hatású kenőcsök egyik alapanyaga. Az A-vitamin hozzájárul a jó látáshoz, de ritkán említik meg, hogy fontos szerepet kap a tüdőrák elleni védelemben is. Cserépben akár a konyhaablakban is nevelhetjük.
Ajánló: Mozzarellás - bazsalikomos quesadilla
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése