2013. március 29., péntek

Bazsalikom

    A bazsalikom, népies nevén királyfű, német bors eredetileg Perzsiából, Afrikából került Európába. Hamar kedvelt lett könnyű termesztése és sokoldalú felhasználhatósága miatt. Több évszázada fűszernövényként és dísznövényként termesztik.
Tudományos nevén: Ocimum basilicum


     Két típusú lelhető fel itthon: a kisebb levelű afrikai, melynek levelében kámfor van; illetve a nagyobb levelű dél-afrikai. Kellemes, fanyar illatú illóolajat és C-vitamint tartalmaz.

    Felhasználása igen széleskörű: szószokhoz, pácokhoz, sajáláthoz, teához, levesekhez, sültekhez közkedvelt. A friss bazsalikom az olasz konyhának alapfűszere. Gyakran díszítik vele az ételt vagy a tányért. Ízét különösen kiemeli a citrom és fokhagyma.

Levelei tápanyagban gazdagok

    A szervezetre nyugtató hatással van, javítja az emésztést, vizelethajtó, köhögés csillapító. Alkoholos kivonata a sebgyógyító hatású kenőcsök egyik alapanyaga. Az A-vitamin hozzájárul a jó látáshoz, de ritkán említik meg, hogy  fontos szerepet kap a tüdőrák elleni védelemben is. Cserépben akár a konyhaablakban is nevelhetjük.

Ajánló: Mozzarellás - bazsalikomos quesadilla

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése