2012. december 24., hétfő

Karácsonyi sütemények


    Karácsony beköszöntével előkerülnek a régebbnél-régebbi receptek, melyek több generáción át beválltak. A legtöbben ragaszkodunk a megszokott receptekhez, ritkán van, hogy újdonságok kerülnek a konyhába. Ha nem is szent estére, de a közeljövőben érdemes kipróbálnunk mind a két receptet. Gyors, olcsó, és mutatós süteményeket tudunk sütni, melyeket vendégségbe elvíve nagy örömet tudunk okozni.

Aprósütemény és lekváros linzer


Csokoládés aprósütemény

Hozzávalók

  • 3 tojásfehérje
  • 1 zacskó vaníliáscukor
  • 250 g cukor
  • 125 g reszelt csokoládé
  • 250 g őrölt dió


Elkészítés

Melegítsük elő a sütőt 140°C-ra.
A tojásfehérjét addig verjük, míg kemény hab nem lesz belőle. Folyamatos keverés mellett lassan adjuk hozzá a kristálycukrot, illetve a vaníliás cukrot. Egy másik edényben a csokoládét, illetve a diót összekeverjük, majd a habba beleforgatjuk. A sütőedényt zsírozzuk ki, hogy könnyebben ki tudjuk majd venni a sütemény darabokat. Süssük a formákat nagyjából 20 percig. Ha a szilikonformás sütést preferáljuk, vigyázzunk  a felszerelésünkre.
Elkészítési idő: 25 perc
Adagok mérete: 20 darab

Tipp

Dió mellett mandulát, reszelt narancshéjat, aszalt gyümölcsöt is tehetünk a  süteménybe.



Lekváros linzer

    Eredetileg az ausztriai Linz-ből származik, mely bajor település. Az ősi receptben baracklekvárral készül a sütemény, de manapság nagyon elterjedt a szamócás-, és ribizli lekváros is.

Hozzávalók

  • 25 dkg vaj
  • 19 dkg kristálycukor
  • 25 dkg finomliszt
  • 1,5 kávéskanál szódabikarbóna
  • Lekvár (eper, barack, szamóca, málna, ribizli...)

Elkészítés

A sütőt melegítsük elő 150°C-ra.
A vajat felolvasztjuk, kicsit kihűtjük, majd a cukorral elvegyítjük, és habosra verjük. Ha serpenyőben olvasztjuk vigyázzunk, nehogy bebarnuljon a vaj
A lisztet és a szódabikarbónát alaposan elkeverjük, hozzáadjuk a zsiradékhoz, majd kézzel egyenletesen összedolgozzuk. A tésztából kis, kör alakú lemezeket formázunk, majd sütőpapírra helyezzük. 
A sütő közepére rakva 15-20 percig sütjük, majd hagyjuk kihűlni. A sütés utáni, megszilárdult süteményeket a választott lekvárral tapasszuk egymáshoz.
Elkészítési idő: 25 perc
Adagok mérete: 25-28 darab



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése