2012. december 9., vasárnap

Kókuszos sütőtök krémleves


    A XVI. században Amerikából áthonosított növény napjainkban kezd csak elterjedt lenni. A karotin, C-vitamin, B-vitaminok miatt kedvelt késő őszi/téli nyalánkság. A sütőtök enyhíti az allergikus köhögést, tüsszögést, csökkenti az asztma rohamokat, segít a pattanások kezelésében. A legnépszerűbb a sült sütőtök, de levest is készítenek belőle, mennyei kókuszosat! A recept eredete valószínűleg India.

Elkészítési idő: 25 perc
Adagok mérete: 4 adag

      
    Sosem szerettem a sütőtököt. Bevallom, az illatát imádtam, de az ízét ki nem állhattam. Gyermekkoromban mindenhogy próbálták megetetni velem, sült tökmaggal, pépesítve, héjában sülve. Ez a leves viszont felülmúlta az utálatom, és levett a lábamról. 
 

Hozzávalók

  • 35 dkg sütőtök
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 hagyma
  • 2 dl kókusztej
  • 3 dl zöldségleves
  • Ízlés szerint só, bors
  • 2 teáskanál citromlé
 

Elkészítése

    Vágjuk fel a a sütőtököt apró darabokra, távolítsuk el a magokat. Pucoljuk meg a hagymát, vágjuk fel kis kockákra, és pirítsuk meg üvegesre. Adjuk a hagymához a sütőtököt, a kökusztejet illetve a zöldséglevest. Forraljuk alacsony lángon nagyjából 15 percig, majd turmixgépben pürésítsük. Ízesítsük sóval és borssal illetve citromlével. 

Tipp

Próbáljuk, ki a hogy fahéjjal és/vagy chilivel milyen ízeket érünk el!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése